Skip to content
13 reacties
17531 weergaves

Het lijkt mij erg spannend om door een gynaecoloog te worden onderzocht

Wie van jullie is weleens door een gynaecoloog onderzocht, moest je helemaal naakt, hadden ze zo een stoel met van die voetsteunen, gingen ze met de eendebek, vingers en echoapparaat in je vagina en was er een assistente bij

20 jaar
8 jaren geleden

13 Reacties

  • Mijn vriendin moest vorige week onderzocht worden. Ze kreeg een eendenbekje ingebracht. Het viel volgens haar wel mee, maar het kan zijn dat ze zich groot houdt. ik vind het hoe dan ook erg rot voor haar. Er is gelukkig niets aan de hand. Mannen worden wel bij een uroloog onderzocht, maar dat komt zelden voor. Je wordt wel uitgebreider door de schoolarts onderzocht dan meisjes. Dat kan omdat je geslachtsdelen makkelijk uitwendig onderzocht kunnen worden. Bij meisjes liggen ze meer in het lichaam.

    20 jaar
    5 jaren geleden
  • het maakt mij niet zoveel uit dat er een arts tussen je benen aan het voelen en kijken is. Ben al heel vaak onderzocht daar beneden ze doen gewoon hun werk. Sos moet je helemaal naakt het stukje lopen van de kleedkamer naar de onderzoeksstoel vind ik het ergst je bent dan wel erg naakt en twee mensen kijken naar je

    21 jaar
    5 jaren geleden
  • Dat je vochtig wordt, gewoon omdat je weet dat je naakt moet, je onderlijf dan toch, dat is heel gewoon, en inderdaad 'wel handig' voor als er een eendenbek in je moet. Maar dat hoeft alleen als je baarmoedermond wordt bekeken of als er dus een uitstrijkje moet worden gemaakt. Schaamte is heel normaal, je moet wel je vulva laten zien, je kunt. En ja, altijd dus gaat er een vinger in je, of twee, wel met zo'n handschoen aan, maar toch. Dat je binnenste lippen gespreid worden is on ermijdelijk, en ja, dan is je clitoris ook volledig zichtbaar. En inderdaad gaat er soms ook een vinger je anus in bij zo'n onderzoek. Niet leuk maar moet soms gewoon. Schaamte vol blijft het, vaak dan toch, maar weet dat het hun beroep is, ze zien zoveel en zo vaak kutjes. Maar, wel zo fijn als zien dat jij het spannend vindt, daar rekening mee houden en er netjes mee omgaan. Bijna altijd is dat wel zo hoor.

    23 jaar
    5 jaren geleden
  • Als ik weer eens naar de huisarts moet en geen zin heb in al dat gedoe dan plaagt mn moeder mij wel eens. Ze zegt dan ‘toen ik zo oud was als jij ging dat wel anders’. Mijn moeder komt uit een gereformeerd dorpje in Drenthe en ging met haar 18 studeren in Amsterdam. Nou, dat was al heel wat thuis. In Amsterdam leerde ze ook mij vader kennen en ze moest toen anticonceptie. Maar ze wilde niet naar hun huisarts in het dorp omdat niemand dat mocht weten daar. Daarom ging ze in Amsterdam naar een rutgershuis. Je kon daar zo terecht en eventueel zelf anoniem. En mijn vader ging toen mee bij het eerste bezoek. Nou, dat was een hele beleving. Toen ze aan de beurt was en vertelde waar ze voor kwam moest ze lichamelijk worden onderzocht. Of ze zich achter een gordijn maar even helemaal wilde uitkleden. En dat waar mijn vader bij was die dat wel leuk vond natuurlijk. Ze is toen lichamelijk helemaal kompleet onderzocht en ook inwendig. Maar nu, zo’n 40 jaar later geeft ze ook aan dat dat toch wel goed was. Vroeger had de anticonceptiepil een hele zware samenstelling. Je kon daar allerlei bijwerkingen van krijgen. Dus een goede gezondheid was een eis voordat je die pillen kreeg. Tegenwoordig is de pil veel lichter van samenstelling met minder bijwerkingen. Dus we moeten tegenwoordig maar niet zo flauw doen, zegt mn moeder wel eens.

    20 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik weet niet hoe dit in België is geregeld maar in Nederland speelt het volgende;

    Vrouwen tussen 30 en 60 jaar krijgen iedere 5 jaar een oproep om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Als je hieraan wil deelnemen (wordt sterk geadviseerd maar is natuurlijk nooit verplicht), dan wordt er bij de huisarts een uitstrijkje gemaakt. Bij veel huisartsenposten wordt dit gedaan door een praktijkondersteuner. Dit duurt ongeveer 10 minuten en hiervoor moet je alleen je onderlichaam uitkleden. Blijkt uit het onderzoek dat er zg. onrustige cellen zijn dan krijg je een oproep voor een vervolgonderzoek. Vaak zal dat bij een gynaecoloog in het ziekenhuis zijn.

    Vrouwen die anticonceptie gebruiken (pil, prikpil, spiraaltje e.d.) komen hiervoor in de regel bij hun huisarts. Zowel dij de eerste verstrekking als ook voor een herhaalrecept. En hierbij is in NL geen vaste procedure afgesproken. Huisartsen volgen hierin een eigen aanpak. Iedereen kan snappen dat je bij het plaatsen van een spiraaltje je onderlichaam moet uitkleden, een kort onderzoek krijgt en een eendenbek wordt gebruikt om bij je baarmoeder te komen, maar ook voorafgaan aan een (eerste) verstrekken van een (prik-)pil zijn/waren er best veel huisartsen die eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Soms alleen aan je onderlichaam maar soms ook helemaal. En afhankelijk welk onderzoek dit zal zijn moet je alleen je onderlichaam of ook verder te ontkleden.

    Normaal gesproken kom je dus helemaal niet zo snel bij een gynaecoloog terecht. Tenzij je klachten hebt en bent doorverwezen door een huisarts. Vaste periodieke onderzoeken bij een gynaecoloog worden in NL niet uitgevoerd, tenzij hiervoor aanleiding is (eerdere klachten / uitslagen, etc.).

    Ikzelf ben 2 maal bij een gynaecoloog in het zkh. geweest. De eerste maal had ik een vrouwelijke gynaecoloog en de 2e maal een man (met daarbij ook een vrouwelijke co-assistente). Bij beide onderzoeken moest ik alleen mijn onderlichaam uitkleden. Dus niet volledig. Naast de gynaecoloog was bij beide onderzoeken ook nog een verpleegster in de ruimte ter assistentie en begeleiding.

    Sinds mijn 16e jaar gebruik ik de pil als anticonceptie. Ik ben hiervoor bij mijn huisarts geweest. Hij heeft een toen vragenlijst doorgenomen. En tenzij er redenen zijn, maar normaal is zowel bij de eerste verstrekking als ook bij vervolgverstrekking geen lichamelijk onderzoek noodzakelijk. Hooguit wordt je bloeddruk opgenomen en naar je hart geluisterd. Maar ik weet vanuit mijn omgeving dat er huisartsen zijn die hiervan afwijken en weldegelijk een verder lichamelijk onderzoek wenselijk vinden. Ook aan je onderlichaam.

    Van mijn moeder en ook van mijn tante weet ik dat in hun jongere jaren altijd een vrij uitvoerig lichamelijk onderzoek werd uitgevoerd voordat je een pil als anticonceptie kreeg voorgeschreven. En ook vaak nog bij een vervolgrecept. En mijn tante die nu in de overgang is vertelde nog dat haar huisarts regelmatig voorstelde om gelijk ook een borstonderzoek uit te voeren en dan diende zij zich natuurlijk volledig uit te kleden

    21 jaar
    6 jaren geleden
  • Voor mijn endometrioze moest ik ook naar de gynaecoloog , eerst was het uitwendig onderzoek aan mijn linker ei, dan was de echo naar binnen gegaan. Wel moest ik mijn onderbroek uit doen , maar ik ging niet helemaal naakt, bedoel met mijn boven lijf! Helemaal naakt lijkt me een inzien verhaal!

    18 jaar
    6 jaren geleden
  • ik ben vrijdag voor het eerst inwendig onderzocht door de huisarts. had altijd veel problemen met menstruatie en vaak afscheiding en buikpijn. Moest me uitkleden en mocht bh en slip aanhouden hij heeft eerst naar mijn buik geluisterd en gevoeld daarna moest ik mijn onderbroek uitdoen en mijn voeten in van die steuntjes zetten hij heeft mijn vagina uitgebreid bekeken mijn clitje bekeken en tussen mijn schaamlippen gevoeld daarna gin hij met de eendebek naar binnen en heeft hij diverse kweekjes afgenomen. daarna eendebek verwijderd en met 2 vingers naar binnen heel goed en diep gevoeld daarna met 1 vinger in mijn anus gevoeld. omdat ik ook vaak blaasontsteking heb heeft hij een urine monster afgenomen door een slangetje in mijn plasgaatje te steken dit was geen pretje maar als ik zo van mijn klachten afkom vindt ik het prima.achteraf valt het best mee allemaal probeer zo goed mogelijk te ontspannen dat helpt

    18 jaar
    6 jaren geleden
  • @ meisje 21, hier weer het tweede meisje van 19. Je opmerking dat je niet helemaal naakt moet klopt. Maar, je moet dus echt wél je meest intieme delen tonen en laten betasten, en vaak ook zal een eendenbek worden ingebracht. Hoewel mijn vrouwelijks huisarts zich goed inleefde in hoe ik me voelde, maar een laken, nee, dat kreeg ik niet over mijn onderlichaam. Had ik ook niet prettig gevonden, kon zo nog een beetje meekijken. En ja, de filmpjes geven een beld, en als ik daar naar kijk voel ik alles weer, ook hoe genant ik het vond om nattig te zijn, van de spanning. Ik had het nog niet genoemd, maar ik heb behoorlijk ver uitstekende binnenste lipjes die daardoor echt 'opengelegd' moeten worden, en ja, dan is mijn clitje heus goed zichtbaar ook. Nou ja, het moest, en gelukkig deed mijn huisarts niet moeilijk over mijn lekkende kutje, ze deed eigenlijk net alsof het veel vaker voorkomt. Of dat zo is weet ik niet eigenlijk.

    19 jaar
    8 jaren geleden
  • Voor een gynaecologisch onderzoek hoef je nooit helemaal naakt. En dat een gynaecoloog onderzoekt of je genoeg vocht produceert is ook je reinste onzin. Het meisje van 19 wat dit schrijft is waarschijnlijk een gefrustreerd oud mannetje met teveel fantasie die op sexsites naar dat soort filmpjes kijkt. Zoek via Google maar eens op "gynecological examination" of "pelvic examination" dan krijg je genoeg voorbeelden te zien hoe zo'n onderzoek wel kan gaan. Hierbij kan ik nog opmerken dan in het buitenland klaarblijkelijk wel ook dan een borstonderzoek plaatsvindt. Daar voor moet je je dus wel helemaal uitkleden, maar krijg je een schortje aan. In NL wordt een borstonderzoek meestal niet tegelijk uitgevoerd waardoor je ook alleen maar je broek en slip hoeft uit te doen. Je krijgt dan een laken over je onderlichaam.

    21 jaar
    8 jaren geleden
  • Ben niet het meisje van 19 hierboven. Het verhaal over onderzoeken pof je nat genoeg wordt door je clit te prikkelen klinkt me heel bijzonder, maar als het zo ging zal het vast goed gevoeld hebben...
    Zelf ben ik vanwege irritatie onderzocht. Bij mij gewoon door de huisarts, een vrouw in mijn geval. Toch was ik best zenuwachtig. Ik had me netjes geschoren en door de spanning was ik ook iets opgewonden, en dus best nattig al. Daarvoor schaamde ik me best maar mijn huisarts stelde me gerust, dat ziet ze vaker zei ze. Het onderzoek was best genant, ze bekeek en betaste mijn schaamlippen, spreidde die, bekeek en betaste ook mijn clit. Ik moet intussen gewoon hebben gelekt, zo voelde het dan toch. Ze schoof vingers in me terwijl ze me vanbinnen betaste en tegelijk op mijn heuvel drukte, in het zachte deel van mn buik. Ze deed ook nog een eendenbek in me, dat ik nat was maakte dat eigenlijk wel makkelijker zei ze. Het geveol er zo wijd geopend bij te liggen, pfff. Maar zo kon ze mn baarmoedermond bekijken. Ze heeft daar ook nog iets 'afgeschraapt', dat voelde ik wel even. Oh, er was geen assistente bij. Maar het zo wijdbeens liggen terwijl de huisarts mijn kutje onderzocht, best heftig.

    19 jaar
    8 jaren geleden
  • Brrr ik vind het super eng en pijnlijk. Zeker dat spreidgebeuren dat is zo vervelend.:(

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik wil dit echt nooit

    13 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik moest naar de gynaecoloog. Ik moest mn onderbroek uittrekken en met mijn benen wijd liggen. De assistente hield met een tang mijn beide schaamlippen aan de kant. De gynaecoloog ging onderzoeken of ik genoeg vocht kon produceren. Dus hij probeerde de clitoris te activeren door met een soort kwastje er langs te gaan. Daarna ging hij meer naar binnen. Voelde eigenlijk heel goed. En onderzoek was ook goed!

    19 jaar
    8 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten