Skip to content

Veelgestelde vragen


Lichaam & gevoel

Ben ik te dik of te dun?

Op Hoezitdat.info vind je veel informatie over gezond gewicht. Als je echt te dik of te dun bent, heeft dat risico's voor je gezondheid. Maar het kan ook vooral in je hoofd zitten. Een gezond gewicht is een gewicht dat past bij je lengte en je leeftijd. Wil je weten of jouw gewicht gezond is? Bereken dan eens je BMI op de site van het Voedingscentrum.

Heb ik een eetstoornis?

Als je gewicht en eten je constant bezig houden, dan heb je misschien een eetprobleem. Praat daar eens over met je vriendinnen of je mentor op school. Een eetprobleem kan op termijn een stoornis worden, bijvoorbeeld anorexia of boulimia nervosa. Voelt het toch niet goed en blijf je je zorgen maken over je lichaam? Ga dan naar je huisarts.

Familie & Vrienden

Hoe kan ik beter met mijn emoties omgaan

Je wordt volwassen en de hormonen vliegen door je lijf. De ene keer ben je heel blij, de andere keer verdrietig. Dat kan vaak wisselen. Als je beter met je gevoelens om kunt gaan, dan lukt het ook beter om je niet heel verdrietig, boos, of somber te voelen. Het helpt je ook om minder ruzie te maken. Als dat niet lukt, heb je misschien hulp nodig. Je kunt praten met iemand die je vertrouwt, maar ook je huisarts kan je hierbij helpen.

Waar ga ik wonen als mijn ouders gaan scheiden?

Waarschijnlijk maken je ouders een omgangsregeling. Daarin komt te staan dat je op bepaalde dagen bij je vader bent en op andere dagen bij je moeder. Jouw mening daarbij is belangrijk. Je moet immers zonder zorgen naar de verjaardag van je oma kunnen gaan.

Een van mijn ouders krijgt een nieuwe vriend(in), wat nu?

Dat kan erg lastig zijn voor jou. Je moet wennen aan de nieuwe situatie. Misschien ben je bang dat je stiefouder meteen je echte ouder wordt? Dat hoeft niet. Je eigen ouders blijven je ouders. Zelfs als je vader of moeder met iemand anders trouwt.

Het gaat niet goed tussen mij en mijn ouders, wat kan ik doen?

Het is belangrijk dat je met je ouders blijft praten over je gevoel, je ideeën en je wensen. Ook als je ruzie hebt. Vind je het moeilijk om met je ouders te praten, bespreek het dan met vrienden, familie of je mentor. Samen kun je bedenken hoe je deze gesprekken met je ouders kunt aanpakken.

Of misschien hebben je ouders zelf problemen? Dan kun je terecht bij De Kindertelefoon of Veilig Thuis. Lees meer op de pagina Problemen thuis.

Geweld & Pesten

Wat kan ik doen als ik of mijn vriend(in) digitaal gepest wordt?

Praat erover met een volwassene. Vaak spelen zaken als dit zich af tussen leeftijdsgenoten. Als je het deelt met andere leeftijdsgenoten, is de kans groot dat de foto of de berichten onder nóg meer jongeren verspreid worden. Het is verstandig bij pesten om naar je mentor of een vertrouwenspersoon te gaan.

Relaties & Seks

Waarom veilig vrijen?

Vrijen is het fijnst als je dat zonder zorgen kunt doen. Geen ziektes, geen zwangerschap en geen gedoe omdat je het eigenlijk zelf niet wilt. Veilig vrijen dus.

Wat zijn de gevolgen van onveilige seks?

Door onveilige seks te hebben kun je zwanger worden en/of een soa oplopen. Gebruik daarom altijd voorbehoeds- en anticonceptiemiddelen.

Hoe voorkom je een soa?

Een condoom beschermt je voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa breng je niet alleen over door geslachtsgemeenschap. Je kunt ook een soa krijgen door orale bevrediging of doordat je eerst je partner hebt bevredigd en vervolgens aan jezelf hebt gezeten.

Roken, Drank & Drugs

Is waterpijp roken minder ongezond dan sigaretten roken?

Nee, waterpijp roken is nog ongezonder dan sigaretten roken. Je rookt langer en inhaleert dieper. Het aantal schadelijke stoffen dat je bij een half uur waterpijp roken binnen krijgt staat gelijk aan 50 tot 100 sigaretten.

Hoe schadelijk is blowen?

De lichamelijke schade van één joint staat gelijk aan de hoeveelheid schadelijke stoffen van 4 sigaretten.

Is blowen verslavend?

Het is gevaarlijk om op jonge leeftijd te gaan gebruiken. Dan ontstaan vaker verslavingsproblemen. Begin er niet mee voordat je achttien bent! En als je toch begint, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van wat je gebruikt en wat de gevolgen zijn.

School & Toekomst

Ik heb problemen op school. Wat kan ik doen?

School is niet altijd even makkelijk. Soms gaat het wat minder goed, om wat voor reden dan ook. Denk aan ruzie met een leraar, je wordt gepest, je kunt je niet concentreren, je hebt een dip, geen zin in school of het is uit en je ex die bij je in de klas zit. Wat het probleem ook is, probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt. Je staat er dan niet meer alleen voor. Bijvoorbeeld met vrienden, of je ouders. Op school kun je praten met je mentor, een leraar of de vertrouwenspersoon. Zij kunnen je helpen de problemen aan te pakken.

Algemeen

Hoe betrouwbaar zijn de antwoorden op deze site?

De informatie op deze site is voor je gecheckt bij experts. Ook de websites waarnaar we verwijzen zijn betrouwbaar.

Is deze site alleen interessant als je problemen hebt?

Nee. De site is er om jou een antwoord te geven op allerlei vragen. En heb je gewoon een vraag, dan heb je heus niet meteen een probleem!

Hoe zit het met mijn privacy op deze website?

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Bekijk de informatie over privacy en de bescherming van je persoonsgegevens.

Moet je betalen voor advies?

Nee. Je mag altijd je vraag stellen

Ik heb snel hulp nodig, waar kan ik terecht?

Wil je te hulp schieten in een crisissituatie, ben je zelf in paniek of ten einde raad? Kijk op de pagina Hulp bij crisis waar je terecht kunt.

Waar kan ik terecht voor Hulp en advies in de buurt?

Niet alles los je op via het internet. Wil je doorpraten of zoek je hulp? Voor Hulp en advies bij jou in de buurt kun je terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Iedere gemeente heeft één of meer locaties.

Hoe kan ik mij aanmelden voor hulp van het Jeugdteam of Sociaal team?

Heb je hulp nodig bij je vragen of problemen dan kun je ook direct contact opnemen met het Jeugdteam of Sociaal team. In zo'n team werken meerdere deskundigen. Kijk welk Jeugdteam bij jou in de buurt werkt.

Wat als mijn vraag er niet bij staat?

Kun je het antwoord op de website niet vinden? Stel dan gewoon je vraag.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Voel je je soms alleen? Wil je je sociale leven een boost geven? Kijk dan eens op JoinUs.nu.

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten